Nudimo Vam usluge digitalnog tiska

Digitalni tisak otvara nove mogućnosti unaprijeđenijem tehnologije, promjenama na tržištu, korištenjem novih inovativnih aplikacija. Posjedujemo više digitalnih tiskarskih strojeva kojima možemo zadovoljiti sve izazove koji se postave pred nas. Glavne prednosti koje nas izdvajaju od ostalih tiskara su brzina izrade, poštivanje rokova i kvaliteta. Ukoliko imate potreba za tiskanim materijalima obratite nam se i vrlo rado ćemo Vam izraditi kalkulaciju.

Ukoliko niste sigurni da li je digitalni tisak najbolje rješenje za Vaš projekt slobodno nam se obratite za profesionalnu preporuku.

Projekti koji se tipično izrađuju digitalnim tiskom

Digitalni tisak se tipično koristi za manje naklade.  Česti poslovi koji se izrađuju digitalnim tiskom u našem poduzeću su:

 • Brošure, letci, slike, promocijski materijali, razglednice, formulari, blokovi…
 • Tisak velikih formata: plakati, pingvini…
 • Varijabilni tisak akreditacijskih kartica, numerirani blokovi, ulaznice, varijabilni tisak barkoda…
 • Tisak na gotove proizvode: majice, kemijske olovke, upaljače…

Prednosti digitalnog tiska

Digitalni tisak se postavio kao partner uz klasične tiskarske metode te nudi mogućnosti koje ranije tiskarske tehnike  zbog korištene tehnologije nisu mogle ostvariti . Glavna prednost digitalnog tiska je mogućnost brze izrade otisaka, konkurentnost u malim nakladama, izbjegavanje mehaničkih koraka te mogućnost varijabilnog tiska. Varijabilni tisak omogućuje personalizaciju svakog otiska . Digitalni tisak također isključuje pogreške koje se mogu dogoditi u klasičnim tehnikama kao primjerice pri pogrešno sabranim arcima. Prema ostalim tiskarskim tehnikama digitalni tisak je tehnika tiska koja je više ekološki prihvatljiva jer stvara manje otpada te ne koristi kemikalije za izradu tiskarskih ploča.

  Preporuke za izradu grafičke pripreme za tisak

  Imate gotovu grafičku pripremu koju želite otisnuti? Nije problem, samo provjerite da li je ona usklađena s grafičkim standardima.

  Pripremu za tisak je najbolje dostaviti kao PDF dokument kako ne bi došlo do izmjena u dokumentu kada ga otvaramo u alatima na našim računalima. JPEG nije zadovoljavajući format za tisak jer često smanjuje kvalitetu vizuala koja je uočljiva u tisku u slučaju da uključuje i tekst.  Tekst je najbolje zadržavati u vektorskim formatima

  Slike koje se dostavljaju za tisak trebale bi biti veće kvalitete. Željena rezolucija je 300 dpi, dok i nešto niže rezolucije daju kvalitetan otisak s time da ne bi trebalo dostavljati pripremu gdje su slike niže kvalitete od 150 dpi.

  Napusti, napusti i napusti… Najčešći problem kod primljene pripreme su napusti (eng. bleed). Što su napusti i zašto su potrebni? Gotovo svi grafički materijali zahtijevaju rezanje i upravo zbog navedene faze dorade potrebno je dokument povećati za minimalno 3 mm. Profesionalni tiskarski strojevi nisu u mogućnosti otisnuti boju skroz do ruba papira (tiska se u većem tiskovnom formatu pa zatim obrezuje na gotov format). Kako bi omogućili da boja i grafički elementi idu do ruba papira, u pripremi datoteka potrebno je izraditi dokument koji je veći za min. 3 mm na svaku stranu radi kasnijeg rezanja na gotov format. U prostoru za napust se ne apliciraju nikakvi važni elementi poput teksta, logotipa i sl. te bi također trebalo odmaknuti za 3 mm takve sadržaje od linije reza.  Bez napusta mogu se predavati samo materijali koji nemaju elemenata na liniji reza (slike, boja…) tj. prostor mora biti prazan bez ikakvog tiska, u suprotnom mora biti definiran napust (bleed).

   

  Format gotovog proizvoda možete sami odrediti ali često je preporučljivo držati se standardnih formata papira kako ne bi nastajali nepotrebni troškovi. Ponekad je malo smanjenje formata za par milimetara/centimetara dovoljno da se cijena otiska smanji na pola. Ukoliko niste sigurni koji format odabrati, pa, nazovite nas i dozvolite da budemo partner u Vašim grafičkim rješenjima.

  Prije tiska trebali bi znati i vrstu papira na kojoj će se odraditi otisak. Postoji mnogo opcija pri odabiru papira i ukoliko niste sigurni koji papir odabrati dođite do nas i mi ćemo Vam prezentirati standardne i posebne vrste papira koje imamo u ponudi.  Ovisno o Vašem budžetu možete odabrati različite opcije koje mogu zadovoljiti Vaše potrebe.

  Također Vam nudimo opciju odobrenja otiska gdje sami potvrđujete tisak i konačan izgled tiskanog materijala. Možemo Vam izraditi probni otisak kojeg ne naplaćujemo ukoliko ostatak naklade ostvarite kod nas.

  Grafički proizvod dobiva konačnu formu nakon procesa dorade. Možemo Vam ponuditi različite opcije finaliziranja grafičkog proizvoda o čemu više možete pročitati ovdje.

  Ukoliko su preporuke koje smo napisali nejasne ili govorimo o stvarima koje ne razumijete, obratite nam se i rado ćemo Vam detaljnije pojasniti  i pomoći u izradi kvalitetne pripreme ili jednostavno prepustite nama da odradimo taj posao za Vas.