Dorada

Dorada se odnosi na akcije koje se izvršavaju na otisnutim arcima te je to završna faza izrade grafičkog proizvoda. Doradom otisnutih araka proizvod postaje vizualno privlačniji te dobiva svoju konačnu formu. Možemo Vam ponuditi različite tehnike uveza kao što su tvrdi, meki, spiralni, lijepljeni i klamani, ovisno o Vašim zahtjevima. Nudimo i usluge plastifikacije, rezanja, perforacije i izrezivanja u različite oblike (eng. cutting).  Ukoliko niste sigurni koja je najbolja opcija za Vaš proizvod, rado ćemo Vas savjetovati.

Vrste uveza

Uvez podrazumijeva povezivanje tiskanog materijala uobičajeno s koricom ili zaštitnim omotom. Postoji više načina uveza koje Vam možemo ponuditi:

Meki uvez

Meki uvez se često koristi kod izrade knjiga, priručnika, godišnjaka, brošura i dr. zbog svoje pristupačne cijene.  Može se koristiti tanji ili deblji papir kod korica u koje se uljepljuje knjižni blok.

  Tvrdi uvez

  Tvrdi uvez se koristi kao kvalitetniji i trajniji uvez. Korice se izrađuju iz presvlake i ljepenke te se knjižni blok putem predlista i zalista uljepljuje u korice. Tako izrađena knjiga uvezana u tvrde korice dobiva zaštitu što joj daje trajnost.  Tvrdi uvez je najskuplji način uveza tiskanog materijala.

   Spiralni uvez

   Kod spiralnog uveza perforiraju se listovi koji se uvezuju te se kroz njih provlači žica koja povezuje zasebne listove u cjelinu. Prednost spiralnog uveza je u načinu otvaranja uvezanog materijala, koji može ležati ravno na površini te mogućnost rotacije za 360 stupnjeva. Posjedujemo alate za uvezivanje tanjih i debljih materijala (koraci žice 2:1 i 3:1).

     

    Klamani uvez

    Klamani uvez je jedan od najekonomičnijih i najjednostavnijih tipova uveza. Knjižni blok i korice povezuju se metalnom žicom. 2 šava su standardna no moguće ih je dodati i više.

    Klamani uvez blokova

    Klamani uvez blokova koristi se kod uvezivanja blokova gdje se šavovi stavljaju paralelno s hrptom bloka. Koristi se najčešće pri izradi samokopirnih blokova ili pri uvezivanju manjih naklada knjiga tvrdim uvezom kao primjerice pri izradi završnih, diplomskih i doktorskih radova.

     Lijepljeni uvez

     Lijepljeni uvez tipično ne zahtijeva koricu, dok se u pojedinim slučajevima gotov blok može ulijepiti u zaštitnu koricu. Koristi se najčešće kod izrade pisaćih bloka gdje se olakšava otkidanje pojedinačnih listova.

       

      Ostale usluge dorade

      Osim uveza nudimo Vam i usluge perforacije, izrezivanja, plastifikacije, zaobljavanja rubova, bušenja rupica…

      Plastifikacija

       

      Izrezivanje

      Perforacija

      Zaobljavanje